W Polsce jest wiele restauracji, jednak tylko niektóre z nich cieszą się ogromnym powadzeniem. Co czyni restaurację wyjątkową i zachęca klientów do powrotu? Jakie standardy muszą spełnić restauracje, by znaleźć się na liście restauracji unikatowych? Zapraszamy do lektury!
Kuchnia
Podstawowym wyznacznikiem wyjątkowej restauracji jest jej kuchnia. Smaczne i wyjątkowe dania sprawiają, że to właśnie ten lokal gastronomiczny wyróżnia się na tle innych. Unikalny smak dań, które trudno samodzielnie odtworzyć w domu, zmusza i zachęca gości do częstych odwiedzin właśnie danej restauracji. Poza tym wyjątkowe, wcześniej niespotykane potrawy także tworzą unikatowy klimat restauracji.
Jak u mamy
Kuchnia, która przyciąga klientów do restauracji, to kuchnia domowa. Wszyscy mamy czasem ochotę na pyszne domowe pierogi, żeberka, czy też golonkę. Dzięki takim potrawom wykonanym z dbałością o każdy szczegół, lokal może stać się wyjątkowy w okolicy. Ważna jest również atmosfera. Jeśli w restauracji stworzy się domowy klimat, to goście będą chcieli tu wracać.
Regionalność
Ważne jest również wykorzystanie regionalnego potencjału. Serwujmy w lokalu dania z regionu, które są wyjątkowe. Zachęci to do odwiedzin nie tylko okolicznych mieszkańców, ale i ciekawych nowego smaku turystów oraz osoby przejezdne. Regionalne produkty mogą stać się siłą danego miejsca i stanowić przewagę konkurencyjną nad innymi lokalami.

Sposoby podania dań
Coraz więcej osób zwraca również uwagę na sposób podania. To, co dostajemy na talerzu w restauracji, powinno być wyjątkowe. Jeśli wygląda to jak małe dzieło sztuki, to bardzo dobrze. Pamiętajmy, wszyscy jedzą oczami, więc ważne, żeby klientów zachęcił nie tylko smak potrawy, ale w pierwszej kolejności jej wygląd.
Obsługa
Siłą restauracji jest również poziom obsługi w niej świadczonych. Klient powinien zostać dostrzeżony i potraktowany jak wyjątkowy gość. Obsługa bez przywołania powinna wiedzieć, kiedy stawić się na potrzeby klienta. Dobra obsługa sprawia, że klienci czują się wyjątkowi, a przez to chcą wracać w takie miejsce.
Coś co wyróżnia
Najważniejszym jednak wyznacznikiem tego, co czyni restaurację wyjątkową, jest ta rzecz, która wyróżni daną restauracje. Dopiero wtedy restauracja zostanie zauważona na tle innych i uznana za lepszą. Każda restauracja musi jednak sama dopasować tą strategie do swoich możliwości.