Navigation Menu
Jak odpowiednio zaprojektować lokal gastronomiczny?

Jak odpowiednio zaprojektować lokal gastronomiczny?

Projektowanie lokalu gastronomicznego nie należy do zadań prostych. Należy spełnić wymagania nie tylko właściciela, pracowników, ale również sanepidu. Od projektu zależy funkcjonalność wnętrza i powodzenie całego przedsięwzięcia.

Dobrym rozwiązaniem jest zlecenie projektantowi wykonania wizualizacji 3D. Profesjonaliści stworzą projekt spełniający wszystkie wymagania, także te zawarte w przepisach dotyczących tworzenia lokali gastronomicznych. Właściciel lokalu dzięki niej będzie mógł zobaczyć swój lokal jeszcze przed zakupem urządzeń, mebli oraz elementów dekoracji. Poza tym wizualizacja 3D pomoże mu podjąć decyzję o zakupie wyposażenia lokalu.

Od czego zacząć projektowanie lokalu gastronomicznego?

Po opracowaniu ogólnej koncepcji  lokalu gastronomicznego należy zająć się planowaniem szczegółów. Na początku trzeba zdefiniować, czy ma to być restauracja, bar, czy kawiarnia. Od tego zależy wielkość nakładów finansowych. Kluczowe znaczenia ma również lokalizacja, gdyż miejsce ma istotne znaczenie dla koncepcji lokalu. Następnym krokiem jest sprawdzenie, jakich formalności trzeba dopełnić, by właściciel uzyskał zgodę na prowadzenie działalności gastronomicznej. W tym celu warto odwiedzić stację sanitarno-epidemiologiczną, a także stronę Głównego Inspektoratu Sanitarnego w celu sprawdzenia warunków, jakie powinien spełniać lokal gastronomiczny.

gastronomia

Trzeba również przejrzeć stan instalacji i w razie potrzeby zatrudnić hydraulika, gazownika, elektryka oraz skonsultować się z inspektorem sanitarnym. Należy pamiętać, że lokal musi spełniać określone warunki zawarte w przepisach. Kuchnia i sale dla gości powinny mieć odpowiednią wielkość, trzeba zaplanować miejsce na toalety dla gości i personelu oraz zaplecze w postaci magazynków, spiżarni, chłodni, zmywalni. Następnie warto opracować akcję promocyjną w celu dotarcia do potencjalnych klientów. Kolejnym krokiem jest opracowanie menu i wyposażenia kuchni, które będzie potrzebne do przygotowania potraw.

Potem należy przygotować pełną dokumentację dla sanepidu i oczekiwać na szczegółową kontrolę odpowiednich służb. Zlecając opracowanie wizualizacji 3D lokalu gastronomicznego, zapewniamy sobie nie tylko usługę na najwyższym poziomie, ale opracowanie projektu, który będzie zgodny z przepisami BHP, systemem HACCP, czyli bezpieczeństwa żywności.

Projekt technologiczny lokalu gastronomicznego

Od projektu technologicznego lokalu gastronomicznego zależy uzyskanie zgody Sanepidu na prowadzenie tego typu działalności. Powinien zostać wykonany zgodnie z przepisami prawa, obowiązującymi w naszym kraju, dlatego najlepiej zlecić jego wykonanie profesjonalistom, którzy zagwarantują uzyskanie stosownych zezwoleń na prowadzenie działalności. Projekt 3D najkorzystniej wykonać jeszcze przed rozpoczęciem prac remontowo-budowlanych, aby uniknąć nakładów finansowych na niepotrzebne prace.

Ustalenie dokładnego miejsca przyłączy wody, prądu, gazu, wentylacji pozwoli zaoszczędzić czas na niepotrzebne poprawki. Zaprojektowanie kuchni w lokalu gastronomicznym nie jest proste, obowiązują tu zasady ergonomii i funkcjonalności. Precyzja jest podstawą planowania, ponieważ znaczenie ma każdy centymetr.  Wizualizacja wnętrz pozwoli zaplanować w sposób funkcjonalny rozmieszczenie wszystkich sprzętów i mebli oraz dekoracji.

wizualizacja lokalu

Jak zaprojektować strefę obsługi w lokalu gastronomicznym?

Funkcjonalne zaplanowanie strefy obsługi jest niezwykle istotne, ponieważ od tego zależy sprawność procesu przygotowania posiłków. Drogi poruszania się poszczególnych pracowników odpowiedzialnych za przygotowanie posiłków nie powinny się przecinać, aby w kuchni nie zapanował chaos, szczególnie wtedy, gdy lokal odwiedzi znaczna liczba gości. Odpowiednie zaplanowanie stref pracy gwarantuje brak opóźnień i przestrzeganie zasad bezpieczeństwa żywności zawartych w systemie HACCP.

Zasada ta powinna być rygorystycznie przestrzegana w małych lokalach gastronomicznych, zatrudniających większą ilość pracowników. Projektant powinien przewidzieć w takim miejscu solidne i funkcjonalne meble, sprzęt kuchenny i narzędzia niezbędne w procesie przygotowania potraw.

Jak zaprojektować strefę dla gości w lokalu gastronomicznym?

Strefa dla gości powinna być tak zaplanowana, aby wydzielić w niej miejsca na spotkania biznesowe, grupowe lub romantyczne spotkania we dwoje, a także miejsca dla rodzin z dziećmi. Od tego zależy, czy goście będą czuli się dobrze, swobodnie i czy ponownie odwiedzą lokal. Projektując wnętrze nie wolno zapominać o osobach niepełnosprawnych i zadbać o potrzebne dla nich udogodnienia w formie między innymi podjazdów i szerokich przejść.

W toaletach koniecznością jest wydzielenie miejsca do przebrania dziecka i toalety dla niepełnosprawnych, bądź wydzielenie dla nich miejsca, jeśli oczywiście warunki lokalowe na to pozwolą. Niezwykle istotną kwestią przy projektowaniu wizualizacji wnętrz jest aranżowanie pomieszczeń w jednym stylu, należy odpowiednio dobrać barwy, materiały wykończeniowe, meble i dodatki. Pamiętać trzeba, że obowiązuje zasada mniej znaczy lepiej. Natłok elementów dekoracyjnych może przytłaczać gości i nieestetycznie się prezentować.

Zamówienie wizualizacji powoli właścicielowi jeszcze przed podjęciem jakichkolwiek prac zobaczyć niezwykle realny obraz wymarzonego lokalu gastronomicznego.