Navigation Menu
Jak wygląda praca kelnera w 5* restauracji?

Jak wygląda praca kelnera w 5* restauracji?

Ekskluzywna restauracja to miejsce dla osób, które oczekują najlepszych posiłków, profesjonalnej obsługi i niespotykanej atmosfery. Wykwalifikowani kucharze przygotowują wykwintne dania, a kelner powinien dołożyć wszelkich starań, aby danie trafiło na stół gości w doskonałym stanie. Czy praca kelnera w 5-cio gwiazdkowej restauracji różni się od pracy w innych miejscach? Sprawdziliśmy to.

Obowiązki kelnera

kelnerRestauracje 5-cio gwiazdkowe, np. we Wrocławiu czy Warszawie to luksusowe lokale, gdzie wymagający goście powinni zadowolić swoje żołądki, ale także doznania estetyczne. Elegancko i gustownie urządzone restauracje  5*gwiazdkowe powinny się też wyróżniać doskonałą obsługą, która jest wizytówką miejsca. Piękne ozdoby, idealnie dobrane oświetlenie, szykowna zastawa stołowa, a nawet pyszne jedzenie mogą nie mieć znaczenia, jeśli obsługa nie przypadnie do gustu gościom. A jakie są obowiązki kelnera?

Doradzenie posiłków i wina

Każda restauracja ma inne menu. W związku z tym, osoby, które nie bywają w danej restauracji często, mogą mieć problem, aby się zdecydować. Jeśli goście wyrażą prośbę o doradzenie w wyborze, obowiązkiem kelnera jest doradzenie pysznej potrawy, która zachwyci gości. Ponadto w luksusowej restauracji do posiłków podaje się wysokiej jakości wina. Jego wybór może być trudny, dlatego kelner w luksusowej restauracji musi posiadać umiejętność doradzenia klientowi doskonałego wina, które będzie pasowało do wybranego dania czy nawet pory dnia.

Godne reprezentowanie miejsca pracy

Kelner w ekskluzywnej restauracji powinien być osobą, którą wyróżniają szczególne zdolności interpersonalne. Obowiązek polecania dań oraz ich opisywania spoczywa bowiem właśnie na kelnerach. Muszą się orientować w sezonowych produktach, dostawcach, smakach i aromatach dań. Klienci luksusowej restauracji mogą wymagać od kelnera nawet wiedzy o alergenach, dlatego kelner musi taką wiedzę posiadać oraz umieć ją przekazać, aby zadowolić nawet najbardziej wymagające osoby.

sommelier

Dbanie o porządek na sali

Każda 5*gwiazdkowa restauracja powinna być miejscem, do którego chce się wracać. Dbanie o porządek na sali w luksusowych lokalach jest o tyle trudne, że nie można sobie pozwolić na błędy. Stoliki powinny stać równo, obrusy muszą być czyste, a dekoracje w jak najlepszym porządku. Dodatkowo kelnerzy muszą szybko reagować na sytuację, która może się wydarzyć w nawet najbardziej luksusowej restauracji. Klient może zbić talerz, ktoś się może kłócić, wino może się wylać na biały obrus – zadaniem kelnera jest grzeczna, ale stanowcza reakcja na wszystkie zachowania, które mogą zaburzyć spokój i czystość na sali.

Sporządzanie rachunków i przyjmowanie płatności

Kelnerzy to osoby, które nie tylko przyjmują zamówienie, ale też płatności. Luksusowe restauracje nie należą do tanich, dlatego kelner w 5*gwiazdkowej restauracji powinien umieć szybko liczyć nawet duże kwoty, a ponadto umieć się zachować podając i przyjmując nawet maksymalnie wysokie rachunki. Luksusowe restauracje to miejsca, gdzie każdy gość chce się czuć swobodnie. Obowiązkiem kelnera jest mu to zapewnić, zachowując wszelkie zasady savoir-vivre.

Umiejętność posługiwania się różnymi językami

Luksusowe restauracje są często odwiedzane przez obcokrajowców. W 5*gwiazdkowej restauracji niedopuszczalną sytuacją jest, aby gość nie mógł swobodnie porozmawiać z kelnerem o daniach, napojach, czy swoich potrzebach. Obowiązek porozumiewania się z klientami spoczywa bowiem właśnie na kelnerach.