Navigation Menu
Nietypowe smaki pizzy

Nietypowe smaki pizzy

Pizza kojarzy się z cienkim spodem drożdżowym albo tym przygotowanym na zakwasie z ogromną ilością rozpływającego się sera. Nastała moda na poznawanie nowych smaków. I nic w tym dziwnego. Skrajnie przyciągające się przeciwieństwa potrafią nie raz zaskoczyć nawet największych koneserów. I chyba o to w tym chodzi. Gotowanie, jedzenie dobrych posiłków pobudza zmysły i powoduje, że chcemy poznawać jeszcze więcej. 

Z tego powodu powstają coraz to nowsze modyfikacje dobrze nam znanej włoskiej czy amerykańskiej pizzy. W kulinariach i świecie gastronomicznym zapisane są ciągłe i dynamicznie zachodzące zmiany, nowe interpretacje czy improwizacje, które albo zachwycą konsumentów, albo nie. To trochę jak gra na loterii. Jednak moda rządzi się własnymi prawami.

Jakie są niekonwencjonalne połączenia smaków na pizzy? Czy pozornie dziwne zestawienia cieszą się popularnością? Dlaczego?

Pizza na słodko – czy to może dobrze smakować?

Tradycyjność ustępuje miejsca intrygującym zestawieniom smaków. Chyba każdy pamięta pizzę z czekoladą. Nie jest to wcale złe połączenie, jeśli używa się do przygotowania pizzy ciasta drożdżowego. W końcu nieobce są w piekarni różnego rodzaju drożdżówki. Słone smaki zaczynają mieszać się ze słodkimi. 

W zestawieniu ciasta z nutellą i truskawkami taka pizza zyskuje zupełnie nowe znaczenie, wydźwięk, a dopiero co smak! To jak przeniesienie dzieciństwa na kawałek ciasta drożdżowego i możliwość zakupu go w dobrej pizzerii, która otwarta jest na tego typu zmiany.  

Nie da się ukryć, że największymi fanami takich połączeń są dzieci, które słysząc o kilku swoich ulubionych dodatkach, są w stanie zjeść je w każdej postaci, które rodzice albo kucharz przyrządzą. Nie tylko ze względu na estetykę. 

nietypowa pizza Miedziana Góra

Pizza z aktywnym węglem – czy to zdrowa i dobra alternatywa?

Ciekawą opcją może się wydawać pizza na ciemnym spodzie z dodatkiem… węgla aktywnego! Moda na niekonwencjonalne kolory tradycyjnych dań tak szybko się nie skończy. Okazuje się, że dania z tym składnikiem mają zbawienny wpływ na organizm. Węgiel istotnie ułatwia wchłanianie składników odżywczych zawartych w pożywieniu oraz sprzyja powstawaniu w układzie trawiennym warstwy ochronnej, która zabezpiecza nas przed działaniem szkodliwych substancji. 

Nie wpływa on w ogóle na smak ciasta, zmienia tylko jego kolor. Jest dodatkiem nie tylko do ciast, ale też lodów i koktajli. Nie można go jednak nadużywać, więc spożywać węgiel trzeba w rozsądny sposób. 

Gdzie można kupić wyjątkową i pyszną pizzę w Miedzianej Górze?

Moda na nietypowe smaki staje się powszechna w coraz większej ilości lokali. Kucharze i właściciele, wychodząc naprzeciw, wprowadzają nowe opcje dla wynalezienia nietuzinkowych dań i stworzenia zupełnie innego doświadczenia ich kuchni. 

Wizualne aspekty zawsze przyciągają ludzi i zachęcają do próbowania. Niecodzienne rozwiązania w tym połączenie czegoś tradycyjnego z wyrobem cukierniczym czy medycznym zawsze przyciąga uwagę. Nie musi to być w smaku coś bardzo zaskakującego, ale to zawsze nowe doświadczenie czegoś na własnej skórze czy dosłownie podniebieniu.  

Jedną z restauracji oferującą nietypowe smaki pizzy w Miedzianej Górze i okolicy jest Dworek Bobrza. W ofercie można znaleźć zarówno nietypowe, jak i tradycyjne dania. Dzięki temu zwolennicy nowości i tradycyjnych rozwiązań znajdą coś odpowiedniego dla siebie