Navigation Menu
Pakowanie próżniowe w Twojej kuchni

Pakowanie próżniowe w Twojej kuchni

Rozwój technologii zauważyć można nie tylko w elektronice czy motoryzacji ale także nawet w naszej kuchni. Dzisiaj zupełnie inaczej podchodzimy do tematu gotowania niż nasze babcie. Po pierwsze zmieniła się świadomość odżywiania i dzisiaj chcemy jeść nie tylko smacznie ale najlepiej zdrowo a jednocześnie szybko. Aby jeść właśnie tak stworzono kilka interesujących propozycji ułatwień, które zastosować możemy w domowym zaciszu. Tutaj chyba najbardziej zyskuje na popularności używanie zjawiska próżni przy przygotowywaniu posiłków. Potrzebne jest do tego specjalne pakowanie próżniowe, które wypompowuje powietrze i sprawia, że wokół składnika wytwarza się próżnia. Doprowadza to do efekty w którym poszczególne składniki nie oddają swojego smaku na zewnątrz ale zostawiają je w środku.

Pakowarki załatwią sprawę

Druga sprawa to sposób przygotowania. Najczęściej z wykorzystaniem próżni możemy przygotowywać mięso. Jak to zrobić? To bardzo proste. Pakujemy kawałek wybranego mięsa wraz z przyprawami i odrobiną tłuszczu (najlepiej masła) do specjalnego worka. Następnie wkładamy cały pakunek do specjalnej maszyny, która pozbędzie się powietrza ze środka. Kiedy to już się stanie możemy poddać produkty obróbce termicznej – w tym przypadku najlepiej sprawdzi się kąpiel wodna. Ma ona to do siebie, że za pomocą specjalnego urządzenia możemy w łatwy sposób kontrolować temperaturę, która jest niska. Dlaczego? Bo nie chodzi o to żeby przesmażyć mięso i zamienić je w twardy kawałek. Lepiej jest poddawać kąpieli wodnej w temperaturze w której białko może się ścinać ale nie spowoduje to przegrzania mięsa. Po kilkudziesięciu minutach możemy wyciągnąć piękny kawałek mięsa, który jest gotowy i miękki. To wszystko w temperaturze niewiele ponad 50 stopni!

pakowanieproznioweTo z pewnością rewolucja w sposobie gotowania. Bez brudnej patelni, bez litrów tłuszczu i bez „zabijania mięsa” jakie jest przekleństwem każdego kucharza. To sposób na świeżość produktów i szanowanie ich naturalnego smaku. Dobrej jakości mięso nie potrzebuje wiele aby być smaczne o czym często zapominamy sypiąc bez pomyślunku kolejne mieszanki przypraw. Pakowanie próżniowe daje nam zatem możliwość gotowania jakie możemy nazwać gotowaniem nowej generacji. Niestety taka zmiana sposobu gotowania a co za tym idzie myślenia o kuchni jest droga. Podstawowy zestaw tj. pakowarka próżniowa i urządzenie do kąpieli wodnej to wydatek minimum 2000 zł. To sporo dlatego z takim gotowaniem najprędzej spotkamy się w dobrych restauracjach.