Navigation Menu
Po czym poznać dobrą restaurację?

Po czym poznać dobrą restaurację?

Wybierając się na kolację do restauracji chcemy przede wszystkim miło spędzić czas. Nierzadko przecież decydujemy się na takie wyjście wobec ważnych dla nas okazji. Oczywiście nie bez znaczenia pozostaje również kwestia jedzenia. Czym byłaby wizyta w restauracji bez uczty dla podniebienia?

Zanim podejmiemy decyzję o tym na jakie miejsce się zdecydować, warto rozważyć wszystkie za i przeciw. Zastanowić się czy upatrzona przez nas restauracja na pewno jest tą do której warto pójść. Po czym poznać, że jest warta uwagi?

Cudowny zapach unoszący się w powietrzu i profesjonalni kelnerzy

Po wejściu do dobrej restauracji od razu czuć, że jest to miejsce, które powstało z pasji do gotowania. W powietrzu unoszą się przyjemne, cudowne zapachy. Goście już po przekroczeniu progu stają się głodni. A na myśl o tym, co dzieje się na zapleczu, jakie dania są tam przygotowywane – jak najszybciej proszą o stolik.

Jeśli w wybranej przez nas restauracji czuć co najmniej nieprzyjemną woń, oznacza to, że jak najszybciej powinniśmy szukać dla niej alternatywy. Przypalony olej nie wróży zbyt dobrze…

kelner

To, co wyróżnia warte polecenia restauracje, to też profesjonalna obsługa. 

Nieprzygotowani do pracy, nieznający dań z karty kelnerzy, to znak, że miejsce przez nas wybrane nie jest godne uwagi. A już na pewno nie w przypadku, gdy kolacja ma mieć uroczysty charakter i liczy się każdy detal. Zarówno kucharze, jak i kelnerzy powinni być wizytówką restauracji. Pamiętajmy o tym.

Tłumy w środku i przed restauracją

O renomie restauracji świadczy też jej oblężenie. Jeśli o stolik jest trudno, a w środku zawsze jest tłoczno, możemy być pewni, że serwowane dania są przepyszne. Do takich miejsc z pewnością warto się wybrać. Niektórzy uważają, że w trakcie posiłku o wiele cenniejszy jest spokój. Stawiają na miejsca w których jest mała liczba pozostałych klientów. Niestety, takie podejście często zawodzi.

w restauracji

Jeśli restauracja świeci pustkami, najprawdopodobniej nie ma po prostu nic ciekawego do zaoferowania.  Ktoś, kto już raz ją odwiedził i po fakcie uznał, że był to błąd – więcej nie wróci. Poza tym, w rozmowach ze znajomymi, rodziną i przyjaciółmi z pewnością podzieli się swoimi spostrzeżeniami. Tak właśnie buduje się dobra, jak i zła opinia o danym lokalu.

 

Duża i przejrzysta karta dań oraz czystość na sali i przy pustych stolikach

Skupiając się na tym, co w restauracji najważniejsze, a więc na jedzeniu – należy też zwrócić uwagę na kartę dań. Nie powinna być ona zbyt obszerna, bo wtedy najprawdopodobniej mamy do czynienia z miejscem, które nie stawia na świeże produkty. Liczy się również przejrzystość proponowanych w karcie potraw. Klient musi wiedzieć na czym bazuje konkretne danie i co otrzyma zamawiając daną pozycję.

nakryty stolik w restauracjiNie bez znaczenia pozostaje również estetyka i czystość miejsca w którym jemy. Jeśli zauważymy, że puste stoliki długo nie są sprzątane, możemy podejrzewać, że lokal nie działa odpowiednio. O ile w mniejszych miejscowościach ekskluzywna restauracja jest raczej trudno do zlokalizowania, o tyle w większych miastach z pewnością taką znajdziemy.

We Wrocławiu wybrać możemy się na przykład do Grape Restaurant, która  wita swoich gości w przedwojennej, odnowionej willi z autorskim menu szefa kuchni.