Navigation Menu
Trendy restauracyjne

Trendy restauracyjne

Jakie są najnowsze trendy restauracyjne? Czego szukają Polscy klienci w lokalach? Jakie smaki są aktualnie na czasie i stanowią magnes na klientów? Zapraszam do krótkiego podsumowania.

Moda w kuchni

Kuchnia regionalna

Coraz bardziej doceniamy w Polsce to, co mamy. Powoli stawiamy na świeży i lokalny produkt, doceniamy także sezonowość produktów. Dzięki temu możemy zjeść świeżą morską rybę, czy też spróbować produktu serwowanego tylko w danym regionie Polski. Coraz większa popularnością cieszą się również napitki. Powstaje coraz więcej regionalnych browarów i winiarni, które promują region.

Polskie retro warzywa

Znane i lubiane restauracje i szefowie kuchni obwieszczają powrót starych i dobrze znanych w Polsce smaków. Na stołach zaczynają powoli królować topinambur, czyli słonecznik bulwiasty, brukiew, czarna rzepa pasternak, fioletowa marchew, czyli warzywa korzenne, które odeszły w zapomnienie, a ich smaku jeszcze nie zdążyło poznać młode pokolenie. Do łask powraca także dodawanie do potraw młodych pędów sosny, czarnego bzu, czy też lawendy.

pudding z kaszy

Kasze

Przeżywają one swoje drugie życie. Okazuje się, że są zdrowe i coraz więcej Polaków chce je jeść. Popularne stają się wyszukane odmiany kasz, niespotykane na polskich stołach. Powraca kasza jaglana, gryczana, kasza z pszenicy durum.

Słowiańskie smaki

Jeśli chodzi o nowe mody na kuchnie świata, to prognozuje się, że coraz większe uznanie zyskają nasi słowiańscy koledzy. Popularnością ma się zacząć cieszyć bogata w wiele smaków kuchnia rosyjska, czeska, słowacka.
Zobaczymy, jak będą rozwijać się trendy. Na pewno jednak warto je przemycić do swojej restauracyjnej kuchni, aby zyskać uznanie klientów. Restauracja, która stosuje takie składniki, na pewno może się wyróżnić na tle innych lokali, a to jest bardzo ważne.