Navigation Menu
Wyższy standard obsługi, czyli restauracja z degustacją wina

Wyższy standard obsługi, czyli restauracja z degustacją wina

Wizyta w luksusowej restauracji we Wrocławiu, Warszawie, Londynie czy Nowym Jorku powinna zawsze opierać się o tę samą zasadę – oferować wrażenia, jakich nie zapewni standardowy lokal gastronomiczny. Często zdarzają się tu więc nietypowe dania w karcie menu, potrawy podawane w zupełnie nowych, awangardowych aranżacjach czy dodatkowe atrakcje, które mają urozmaicić gościom wizytę w restauracji. Jedną z ciekawszych niestandardowych propozycji jednej z ekskluzywnych restauracji we Wrocławiu jest degustacja win. Co jeszcze mogą zaproponować tego typu lokale i dlaczego rozbudowana karta trunków jest dla nich zawsze niezwykle istotna?

Wyższy standard obsługi w restauracji – czego można oczekiwać?

Luksusowe restauracje to nie tylko wyższe ceny dań, potrawy inspirowane kuchniami z całego świata i menu przygotowywane przez utytułowanych Szefów Kuchni, ale przede wszystkim cała atmosfera i wrażenia otaczające każdą wizytę w lokalu. Już od wejścia witani jesteśmy przez niezwykle uprzejmą, elegancką i dbającą o najlepsze wrażenia obsługę, która odprowadzając gości do stolika może zaoferować pierwsze dania z menu degustacyjnego. Wrocław i inne miasta rozwijające coraz szybciej swój rynek gastronomii luksusowej stawiają na tego typu rozwiązania, bo w ekskluzywnych restauracjach o dobry odbiór dań należy zadbać już od pierwszej minuty. Każdy detal obsługi musi być dopracowany do perfekcji.

wino

Oprócz menu degustacyjnego i sprawnej obsługi, luksusowe restauracje dbają o samopoczucie swoich gości z pomocą licznych atrakcji i budowania doświadczeń. Od efektów wizualnych w postaci niecodziennego wystroju jadalni, przez możliwość obserwacji pracującego Szefa Kuchni, po przystawki przygotowywane bezpośrednio przy stoliku gości czy wreszcie rozbudowaną kartę degustacyjną win dobranych i polecanych przez doświadczonego Sommeliera, każde działanie ma tu jeden cel – sprawić, że goście w żadnej innej restauracji nie doświadczą takich wrażeń.

Degustacja wina – nietypowy sposób na podwyższenie standardu restauracji

O ile na południu Włoch, Francji czy Hiszpanii o dobre wino nie trudno, w polskich restauracjach w dalszym ciągu oferuje się dość ograniczoną kartę trunków, często nie najlepiej dopasowanych do profilu smakowego całego menu. Jedynie najbardziej ekskluzywne restauracje we Wrocławiu i większych miastach zadbały o pełną spójność swojej oferty, zatrudniając do współpracy najlepszych sommelierów. Jakie efekty udało się takim zabiegiem osiągnąć?

Doskonałym przykładem wartości, jakie do restauracji wnosi dopracowane menu jest luksusowa restauracja Grape Hotel&Restaurant zlokalizowana w atrakcyjnej, zabytkowej dzielnicy Wrocławia. W otoczeniu zieleni, przedwojennej architektury i najpiękniejszej roślinności Ogrodu Japońskiego podawane są tu wina z całego świata, którymi inspirowano się przy tworzeniu wystroju całego hotelu i restauracji.

Degustacyjne menu win zostało tu zbudowane w oparciu o kartę dań przygotowaną przez doświadczonego Szefa Kuchni. Potrawy z wyselekcjonowanych składników i upraw ekologicznych są zawsze świeże, aromatyczne i elegancko podane, co doskonale komponuje się z różnorodnymi winami z najbardziej rozpoznawalnych winnic europejskich i światowych. Każdy ma szansę poczuć się tu tak, jak podczas urlopu w pięciogwiazdkowym hotelu we Włoszech czy Francji. Dobre wino powinno zawsze towarzyszyć eleganckiej kuchni.

Ekskluzywna restauracja z degustacją wina we Wrocławiu

Dbałość o wizerunek restauracji zaczyna się na skupieniu uwagi na każdym drobnym detalu. O ekskluzywności lokalu nie powinien decydować jedynie wystrój, rodzaj proponowanych dań czy lokalizacja, ale cała atmosfera, jaką właściciele restauracji zdołali zbudować wokół proponowanego przez siebie menu. Wino jest bezsprzecznie najlepszym uzupełnieniem luksusowej kuchni i nigdy nie powinno zabraknąć go w dobrej restauracji.